Ez egy lehetőség, ha segítségre van szüksége az egyensúlyhoz, de minimális támogatásra

Ez egy lehetőség, ha segítségre van szüksége az egyensúlyhoz, de minimális támogatásra

A Broca-afázia esetén az agy elülső régióinak károsodása megnehezíti a teljes mondatok kialakítását, és a betegek kihagyhatnak szavakat. A siketség és egyéb kommunikációs zavarok nemzeti intézete (NIDCD) például megjegyzi, hogy a Broca-kórban szenvedő személy azt mondhatja, hogy „sétáltatni kutyát”, amikor azt jelenti, hogy „elviszem sétálni a kutyát”. ”

Az afázia egy másik típusa, amelyet Wernicke afáziájaként ismernek, az emberek hosszú mondatokat mondanak ki, amelyek értelmetlen szavakat is tartalmazhatnak. Az American Stroke Association szerint valaki, akinek Wernicke területén sérülése van, a villára „gleebie”-ként hivatkozhat.

A globális afázia még szélsőségesebb is lehet, ami kommunikációs zavarokat okozhat mind a beszédben, mind a megértésben.

A helyreállítási folyamat indítása

A kezdeti hiányosságok meghatározása után a logopédusok elkezdik tanítani a betegeket az alapvető szóhangok kiejtésében, és megtanítják nekik a nonverbális kommunikáció módjait – például képekre vagy szavakra mutatva.

Bár a stroke utáni hónapokban jó előrelépést lehet elérni, Dr. Persad hangsúlyozza, hogy az emberek még évekkel az epizód után is előrehaladhatnak.

Jellemzően a kommunikációs képesség visszaszerzése jelentős egy-egy ismétlődő terápiát igényel.

“Tudományos adatok azt mutatják, hogy minél többet tud valamit ismétlődően és intenzíven csinálni, [annál] több változást fog látni nyelvi szempontból” – mondja Persad.

A terapeuták gyakorlatokon is dolgoznak a betegekkel, hogy ismét alapvető hangokat hallhassanak. Gyakran mutatnak be képeket a betegeknek, és arra kérik őket, hogy mondják el, amit látnak.

„Sok ismétléssel próbálunk asszociációt teremteni a szavak és a képek között” – mondja Persad.

A betegek könnyebben találhatják meg azt a szót, amely megfelel egy egyszerű tárgynak, például egy széknek, míg az olyan szavakat, mint a „be”, „bent” és „között”, nehezebb lehet feldolgozni, mivel ezek a szavak nem hoznak létre konkrét képet.

A folyamat sok tekintetben hasonló lehet egy idegen nyelv tanulásához. A Relentless: How a Massive Stroke Changed My Life for the Better című könyvében Ted W. Baxter, egy már nyugdíjas globális pénzügyi vezető, aki 2015-ben agyvérzést szenvedett, arról írt, hogyan segített neki az angol mint második nyelv (ESL) tanfolyamok elvégzése. . Különféle terápiák révén Baxter visszanyerte a beszédet, és most a kaliforniai Orange megye kórházaiban, egyetemein és egészségügyi intézményeiben nyújtja szakértelmét szélütéstúlélőként.

A logopédusok különféle technikákra támaszkodnak a beszédkészség újjáélesztésére. A zene például hatékony eszköznek bizonyult arra, hogy az emberek emlékezzenek a szavakra. Néhány afáziás beteg alig tud beszélni, de egész dalt el tud énekelni.

A csoportos élmény előnyei

Mivel a nyelv a másokkal való kommunikációról szól, a terápia gyakran magában foglal csoportos foglalkozásokat más stroke-betegekkel. Ezek az egyének hasonló kihívásokkal néznek szembe, és a csoportos foglalkozások lehetőséget adnak számukra, hogy támogassák egymást.

„Ha az egyik páciens erős képességekkel rendelkezik egy területen, a másik pedig egy másik területen, akkor segíthetnek egymásnak” – mondja Fritz.

Az afáziás betegek életükben a lehető legtöbb normalitást szeretnék visszanyerni, és folytatni szeretnék szokásos napi tevékenységeiket. Afázia csoportjaival Persad és kollégái az étlap olvasását és a rendelést gyakorolják. A betegek azon dolgoznak, hogy együtt menjenek el vacsorázni, és rendeljenek ételt.

„Apróságnak hangzik, de nagy dolog” – mondja. „Mindenki egy csónakban van. Szórakozunk. Segít az embereknek felismerni, hogy újra működőképesek lehetnek, élhetnek, és nem kell egész nap bent ülniük a kanapén. ”

Ha a csoportos foglalkozások nem állnak rendelkezésre az Ön körzetében, az agyvérzésen átesett emberek online támogató klubokat kereshetnek, vagy létrehozhatják saját klubjukat. Megfontolhatják más típusú tevékenységekhez való csatlakozást is, mint például könyvklubok vagy művészeti órák, sportesemények látogatása vagy kirándulások a termelői piacra. Ezek az élmények növelhetik az önbizalmat és az önbecsülést.

A család és a barátok bevonása

Míg a professzionális logopédia létfontosságú része a rehabilitációnak, a barátok és a család támogató, gyógyító szerepet játszhatnak. A logopédusok gyakran arra ösztönzik őket, hogy vegyenek részt foglalkozásokon, hogy megtanulják, hogyan szolgálhatnak jobban gondozóként és javíthatják a kommunikációt.

De nem szabad elfelejteni, hogy a foglalkozások között szakíts időt a kikapcsolódásra és a feltöltődésre.

„Láttam, hogy az emberek annyira motiváltak a stroke-ot átélt családtagjuk miatt, hogy csak azt akarják, hogy megállás nélkül dolgozzanak rajta” – mondja. „Néha ilyenkor csalódottságot látok a páciensen. Egyensúlyra van szüksége. ”

Fritz hozzáteszi, hogy megtaláljuk a módját, hogyan közöljük ezt a frusztrációt vagy bármilyen más nehézséget. A betegek kártyával vagy jelzéssel figyelmeztethetik a terapeutát, családtagjukat vagy barátjukat, hogy fáradtak, frusztráltak vagy nehézségeik vannak.

Forduljon a műszaki eszközökhöz és a helyreállítást segítő egyéb előrelépésekhez

Az okostelefonok, táblagépek és más elektronikus eszközök segítségével az afáziás betegek jobb kommunikációt és beszédkészségüket gyakorolhatják.

Sok mobileszköz hanggeneráló technológiával rendelkezik, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy elektronikus hanggal fejezzék ki magukat. A Proloquo2Go alkalmazással az egyének szimbólumokat és képeket nyomnak meg kimondott szavak létrehozásához.

Más alkalmazások segíthetnek az afáziás embereknek kérdéseiket, válaszaikat és nyilatkozataikat beírni kütyükön. Néhány ilyen alkalmazás a következőket tartalmazza:

Constant TherapyTactus TherapyLingraphica

„Ezek az alkalmazások lehetővé teszik a betegek számára a terápiát még akkor is, ha a terapeuta nincs velük” – mondja Fritz.

Egyes egészségügyi intézményekben, köztük a Michigani Egyetemen, az egészségügyi szakemberek a távorvoslás felé fordulnak, hogy számítógépük képernyőjén személyesen végezzenek vizsgálatokat.

„A betegek hazamehetnek, és hetente többször folytathatjuk a terápiát” – mondja Persad.

Korábbi kutatásaik során a tudósok a noninvazív agystimulációt a nyelvi képességek javításának eszközeként vizsgálták. A Johns Hopkins Medicine szerint a koponyán keresztüli egyenáramú stimuláció kísérleti jellegű, de ez a nem invazív technika ígéretesnek bizonyult, hogy segíti a stroke-os betegek motoros funkcióit.

“Az agy egyes részeinek ilyen módon történő stimulálása potenciálisan javíthatja a felépülést” – mondja Persad. „Az ötlet az, hogy extra lökést adjunk a neuronoknak. ”

Sok afáziás beteg számára a gyógyuláshoz vezető út időnként elbátortalanító lehet, de nagy az esély a gyógyulásra.

„Bizonyára javulok a betegek, mint nem javulnak” – mondja Fritz. „Lehet, hogy ez kemény munkát igényel, de jobb is lehet; könnyebbé válhat. "

Ashley Welch további jelentése.

Iratkozzon fel Szívegészségügyi Hírlevelünkre!

A legújabb a Stroke-ban

A szélütést túlélőknek nagyobb az öngyilkosság kockázata

Azok az emberek, akik túlélik a stroke-ot, több mint kétszer nagyobb valószínűséggel kísérelnek meg öngyilkosságot, és sokkal nagyobb valószínűséggel halnak meg öngyilkosság következtében, mint azok, akik öngyilkosságot követnek el. . .

Írta: Lisa Rapaport 2021. március 31

A mobil stroke-os egységek gyorsabb ellátást és kevesebb fogyatékosságot eredményeznek a stroke-os betegek körében

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a mobil stroke-egységgel kezelt stroke-betegek több mint fele három hónap után teljesen felépült, szemben a 43-mal. .

Írta: Ashley Welch 2021. március 24

A fekete és spanyol nőknél nagyobb a súlyos stroke kockázata, mint a fehér nőknél

Még ha figyelembe vesszük a stroke súlyosságát, típusát, életkorát és krónikus egészségügyi állapotait is, az idősebb fekete és spanyol nők kevésbé valószínűek, hogy túlélik a stroke-ot. . .

Írta: Lisa Rapaport 2021. március 23

A tanulmány megállapította, hogy a fekete amerikaiaknak van a legmagasabb hosszú távú stroke-halálozási aránya az országban

Ahhoz, hogy megértsük, miért, a kutatóknak túl kell tekinteniük az egészségügyön.

Írta: Kaitlin Sullivan 2021. március 23

Növényi alapú étrend a stroke kockázatának csökkentésével, de csak akkor, ha ragaszkodsz az egészséges ételekhez

A hús kiiktatása az étrendből nem feltétlenül csökkenti az agyvérzés valószínűségét dietonus szedése, ha a vegetáriánus étkezések általában cukros italokat, fehér kenyeret tartalmaznak. . .

Írta: Lisa Rapaport 2021. március 19

Sok spanyol ajkú amerikai szélütést túlélő nem részesül kezelésben az ismétlődő stroke megelőzése érdekében

A legtöbb spanyol ajkú amerikai stroke-túlélő tudja, mikor vannak olyan kockázati tényezők, mint a magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint vagy 2-es típusú cukorbetegség. . .

Írta: Lisa Rapaport 2021. március 10

Távorvoslás a stroke gondozásához és rehabilitációjához

Míg a COVID-19 világjárvány megnövelte a távorvoslás alkalmazását a stroke-ellátásban, ennek egy változata, az úgynevezett telestroke évtizedek óta létezik.

Írta: Kaitlin Sullivan 2020. november 17

Hőguta és hőkimerülés: mi a különbség?

Mindkét hővel összefüggő betegség azonnali kezelést igényel, de különböző módon hatnak a szervezetre.

Írta: Kaitlin Sullivan 2020. augusztus 19

Afázia a koronavírus-járvány idején

Mi történik a beszéddel és a nyelvi helyreállítással a COVID-19 válság idején?

Szerző: Jordan M. Davidson 2020. június 30

7 híresség, aki afáziában szenvedett

Néhány híres arc nyelvi képességének hirtelen elvesztését tapasztalta. Ismerje meg, hogyan élték át ezeket a hírességeket az afázián.

Szerző: Jordan M. Davidson 2020. június 25"

Az Ön által választott nád ugyanolyan egyéni, mint Ön.

Ha a sclerosis multiplex (MS) megnehezíti a közlekedést, a bot használata segíthet megőrizni a mobilitást. A bot kiválasztásakor fontos a fizikai vagy foglalkozási terapeuta szakmai útmutatása, mert a rossz választás – vagy helytelen használata – ronthatja a helyzetet.

„Ideje lenne megvizsgálni a bot használatával, ha a járás egyensúlyi, koordinációs, görcsösség vagy gyengeség miatt bizonytalanná válik” – mondja Debra Frankel, MS, foglalkozási terapeuta, a programokért, szolgáltatásokért és klinikai ellátásért felelős alelnök. Országos Sclerosis Multiplex Társaság (NMSS).

Ha elesett, vagy habozott valamilyen tevékenységben végezni, mert aggódik a járása miatt, Frankel azt javasolja, hogy keressen fel egy fizikoterapeutát járáselemzés céljából, és döntse el, melyik bot – vagy más mobilitási eszköz – a legmegfelelőbb az Ön igényeinek.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő botot

Az Ön számára megfelelő bot attól függ, hogy mennyi támogatásra van szüksége. Háromféle vessző kapható:

Egypontos bot. Ez a legelterjedtebb nádfajta, és csak egy pontja éri a talajt, mondja Frankel. Ez egy lehetőség, ha segítségre van szüksége az egyensúlyhoz, de minimális támogatásra. Csúszós felületen való gyalogláshoz keressen gumis vagy jeges markolatú hegyet – teszi hozzá. Quad bot. Ennek a botnak négy pontja van az alján, ami nagyobb támogatást kínál – mondja Susan Kushner, MS, PT, a Slippery Rock-i Pennsylvaniai Slippery Rock Egyetem Fizikoterápiás Egyetemének klinikai oktatásának akadémiai koordinátora. A biztonságos használathoz azonban mind a négy pontnak mindig érintkeznie kell a talajjal. „Ha csak két vagy három láb érinti, az egy kicsit kiboríthat” – mondja. A négyvesszőket nagyon lassan és óvatosan kell használni, tanácsolja Kushner. HurryCane. Ennek a vesszőnek, amelyről már láthattál reklámot a tévében, rugalmas kötés van az állvány alapja fölött. A HurryCane hárompontos talpa érintkezésben marad a talajjal, miközben a bot mozog, és Kushner szerint egy kicsit nagyobb stabilitást biztosít. Azonban hozzáteszi: „Sok ember kedveli őket, de nem mindenkinek valók. Az egyik beteg azt mondta, hogy ez túlságosan lerázza magáról. ”

Egy másik szempont az anyag, amelyből a bot készül, mivel ez határozza meg a bot súlyát és hordozhatóságát.

Fa vesszők. Ezek vonzónak tűnnek, és sokan kedvelik őket, de nem állíthatók, és nehezek is lehetnek, mondja Frankel. Fém vesszők. A gyakran alumíniumból készült fém vesszők általában állíthatóak. Egyes modellek könnyen összecsukhatók és elférnek egy táskában vagy aktatáskában.

A vesszők különböző fogantyúkkal is rendelkeznek. “Egy nagyobb, habszivaccsal borított, eltolt markolat könnyebben megfogható," Frankel azt mondja. "Az ergonomikusan kialakított markolat csökkentheti a kéz és a csukló fájdalmát. ” 

Győződjön meg arról, hogy a bot illik Önhöz

Kushner szerint nem jó ötlet a nagymamától kapott kézi bot használata, ha az túl rövid vagy túl magas az Ön számára. A rosszul illeszkedő bot hát-, váll-, könyök- vagy csuklófájdalmat okozhat.

Az Amerikai Ortopéd Sebészek Akadémia a következő irányelveket ajánlja annak felmérésére, hogy a bot megfelelő magasságú-e:

Amikor egyenesen áll, karjait oldalt támasztva, a bot tetejének el kell érnie a csuklója ráncát. Amikor a botot a markolatánál fogja, könyökének kissé hajlítottnak kell lennie.

A bot helyes használata is fontos. “Az emberek azt hiszik, hogy a gyengébbik oldalán használod, de ez nem helyes” – mondja Kushner. Ha például gyenge a bal lába, akkor a jobb oldalon használja, hogy további támogatást nyújtson.

Kapcsolódó: Hogyan tartsunk gyaloglást MS-hez kapcsolódó lábhullással

Leküzdeni a pszichológiai akadályokat

Lisa Cohen, 46 éves, New York-i székhelyű, SM-ben szenvedő nők életvezetési tanácsadója, és az Overcome the BS of MS című könyv szerzője, 2001-ben diagnosztizálták az SM-et. Egy 2009-es súlyos súlyosbodás bal oldali gyengeséget és görcsösséget okozott, és Cohen. járási nehézségei voltak. Alkalmanként elkezdett egy hegyes botot használni, de körülbelül egy év elteltével folyamatosan használnia kellett.

„Nehéz volt elfogadnom, hogy használnom kellett a botot” – mondja Cohen. „Nem tudtam egyik lábamat a másik elé tenni, mert nem voltam stabil – és ezt nehéz volt elfogadni. ”

Ez nem szokatlan reakció, mondja Frankel. Az emberek néha úgy tekintenek a bot használatára, mint az SM által támasztott korlátozásokra, de ezt hozzáteszi "Ha le tud győzni bármilyen ellenállást, a bot használata javítja élete minőségét. ”

Cohen nem tudott jobban egyetérteni: „Az igazság az, hogy nem tudnék nélküle végigmenni az utcán. nagyon is tisztában vagyok ezzel. A bot lehetővé teszi, hogy kiszálljak – pont – anélkül, hogy attól félnék, hogy elesek és megsérülök. ”

Iratkozzon fel szklerózis multiplex hírlevelünkre!

A legújabb a sclerosis multiplexben

Az SM nem fog megfosztani az élet minden örömétől

Írta: Trevis Gleason 2021. április 29

Az evobrutinib SM-gyógyszer vizsgálata biztató eredményekkel jár

Az evobrutinib az első a BTK inhibitorok csoportjában, amelyet az SM kezelésére értékeltek.

Írta: Brian P. Dunleavy 2021. április 26

20 év MS-ben élt, szerkesztetlenül

Írta: Trevis Gleason 2021. április 23

Az újonnan jóváhagyott MS Drug Ponvory csökkenti a fáradtságot, tanulmányok mutatják

A Ponvory emellett csökkenti a visszaeséseket és az új elváltozásokat az SM visszaeső formáiban szenvedő betegeknél.

Írta: Brian P. Dunleavy 2021. április 21

Az SM esetében a társadalmi elszigeteltség volt a norma a COVID-19 világjárvány előtt

Írta: Mona Sen 2021. április 21

Hogyan emlékeztet a Gannet merülése és felszínre kerülése az SM-es életre

Írta: Trevis Gleason 2021. április 15

Távorvoslás az SM Care számára: Két hüvelykujj felfelé

Az SM-betegek és az egészségügyi szolgáltatók is azt mondják, hogy a jövőben is szeretnék megtartani a virtuális látogatás lehetőségét, még a járvány lecsengése után is. . .

Írta: Don Rauf 2021. április 13

Hogyan véd meg az én beszédem fizikailag és érzelmileg

Írta: Mona Sen 2021. április 9

Hogyan hozzunk létre otthoni munkaterületet az MS szem előtt tartásával

Írta: Trevis Gleason 2021. április 9

Az izmok odafigyelésének fontossága SM esetén

Írta: Trevis Gleason 2021. április 1"

A cukorbetegeknek ellenőrizniük kell a vércukorszintet, más néven vércukorszintet, hogy jobban kezeljék állapotukat. A vércukorszint rendszeres, a nap folyamán történő ellenőrzése képet ad arról, hogy az étel, a stressz, a gyógyszerek és az aktivitási szint milyen hatással van a vércukorszintre.